În istoria MCZ, un brand de top care produce sobe și șeminee, 2019 va fi amintit ca unul dintre anii reper ai companiei. În ciuda faptului că este una dintre mărcile din sectorul de încălzire care s-a distins cel mai mult pentru concentrarea sa pe design – a câștigat IF Design Award în 2010 – astăzi MCZ face un alt pas în această direcție, făcând echipă cu trei figuri proeminente în domeniul internațional de design: Patricia Urquiola, Paola Navone și Michael Geldmacher, care au proiectat o parte dintre noile produse din 2019. Acești designeri au un lucru în comun: nici unul dintre ei nu a lucrat vreodată în sectorul sobelor. Ei au decis să aibă diferite abordări, pe baza experienței și personalității lor.
În această ediție, stăm de vorbă cu Paola Navone, care ne spune mai multe despre Sahara și cu Andrea Brosolo, director de marketing al grupului MCZ.Cum funcționează decizia de a lucra cu designeri precum Patricia Urquiola, Paola Navone și Michael Geldmacher? Se potrivesc aceștia în strategia MCZ?
Andrea Brosolo: Lucrul cu designeri cu experiență vastă în designul de mobilier ne-a permis să readucem focul în fruntea ultimelor tendințe de viață. Un număr tot mai mare de consumatori își dorește case frumoase în care să trăiești, într-un sens larg, deci confortabil, eficient din punct de vedere energetic, sănătos și durabil. Revigorarea focul casnic se încadrează perfect în această tendință.
Paola Navone, este prima dată când lucrezi la un proiect legat de foc. Care a fost cel mai interesant lucru în abordarea acestui sector?
Paola Navone: Focul este un puternic element metaforic, care este inerent, profund uman și, prin urmare, împărtășit de toate culturile, deși cu simbolistică diferită. Ce mă fascinează la foc, este legătura sa universală cu oamenii de peste tot și de toate vârstele. Acesta este motivul pentru care am fost interesată de experiența ușor nomadă a proiectării sobelor. Eu nu am avut în vedere o definiție clară a caracterului geografic – pentru mine, designul este o alchimie care se extinde dincolo de geografie și limitele sale. În munca mea, am fost întotdeauna inspirată de călătoriile mele în Africa, Asia, Orientul Mijlociu…
Experiența dobândită am infuzat-o apoi în ceea ce proiectez. Eu mă simt ca un „vânător de comori” – când găsesc ceva care mă atrage și îmi stârnește curiozitatea, îl absorb imediat la fel ca un burete. Mai devreme sau mai târziu, va apărea în mintea mea într-o formă.
Aveți o rutină obișnuită pentru proiectele dvs.?
Paola Navone: Munca mea nu este o rutină efectivă, ci mai degrabă o activitate involuntară. Fiecare zi, 24/7, creierul îmi face imagini cu privire la orice mi-am atins ochii. De fiecare dată ceva îmi atrage atenția, îmi sfârșește în cap, ca într-un fel de coș mare. Colectez continuu toate aceste informații, nu sunt niciodată un proces rațional. Este ceva care se întâmplă involuntar, oriunde aș merge, orice s-ar întâmpla să fac, un instinct natural de a „captura” lucruri. Când mă angajez într-un nou proiect, informațiile pe care le-am stocat în cap sunt conjugate, parcă prin magie.
Asta s-a întâmplat și atunci când ați conceput Sahara, placarea șemineului MCZ?
Paola Navone: Pentru Sahara, am înfățișat magia focului folosind un sistem neconvențional,
material poetic și decorativ, cum ar fi dalele ceramice presate manual, tipice Marocului. Ceea ce face ca zellije să fie foarte speciale este denivelarea lor: fiecare țiglă este unică și diferă de celelalte prin tonul, luminozitatea și transparența sa glazurată. Nuanțele irizante ale suprafeței vitrate dezvăluie aspectul poetic și oarecum defectuos, o frumusețe caracteristică obiectelor handmade.
Cum a decurs colaborarea dintre Paola Navone și MCZ?
Paola Navone: Când am descoperit lumea MCZ, am fost cucerită de know-how-ul companiei. Lucrul cu MCZ a fost pentru mine o aventură creativă frumoasă. Compania are o abilitate specială de a combina poezia, vatra, energia focului și nivelul înalt de performanță tehnologică. Toate celelalte veneau de la sine.
Andrea Brosolo: Paola lucrează la maximul ei atunci când i se dă „frâu liber”. Nu întâmplător, simbolul care îi place cel mai mult este peștele. O ființă liberă, greu de prins, la fel ca ea. De aceea i-am cerut în mod special Paolei să proiecteze liber. Dintre toate produsele noastre, cel creat de Paola, este de fapt cel care are cele mai puține limitări tehnice și lasă mai mult loc creativității. Se poate juca cu forme, culori și materiale, singura constrângere fiind prezența unei flăcări goale. Sahara este o placare care se potrivește cu două dintre șemineele noastre, unul cu lemne și unul pe peleți. Vivo 90 Wood se caracterizează prin dimensiunile și greutatea redusă, care permite o instalare mai ușoară și mai rapidă în comparație cu alte șeminee din lemn. Vivo 90 Pellet este un șemineu cu peleți cu o vedere largă, care asigură cea mai intuitivă utilizare și poate fi controlat prin intermediul unui smartphone atât acasă, cât și departe de la distanță.
What do you think?